WYBRANE ZAGADNIENIA Z OPAKOWALNICTWA ŻYWNOŚCI

Opakowania żywności są bardzo ważnym elementem zapewnienia jej bezpieczeństwa i przedłużenia trwałości. Na globalnym rynku i w dobie ostrej konkurencji pełnią również wiele innych funkcji, na przykład związanych z nowoczesnym marketingiem…

16.80

Na stanie

Opakowania żywności są bardzo ważnym elementem zapewnienia jej bezpieczeństwa i przedłużenia trwałości. Na globalnym rynku i w dobie ostrej konkurencji pełnią również wiele innych funkcji, na przykład związanych z nowoczesnym marketingiem. Dzięki swoim właściwościom, a także w połączeniu z zabiegami technologicznymi, wyrównują różnice w czasie i przestrzeni, skracając drogę pomiędzy produkcją a konsumpcją żywności. Intensywny rozwój opakowalnictwa żywności – i co za tym idzie, powstawanie coraz bardziej funkcjonalnych opakowań – rozpoczął się w latach 60. ubiegłego wieku. Osiągnięcia naukowe w dziedzinach związanych z tworzywami opakowaniowymi i technikami pakowania wskazują, że w najbliższych latach rozwój opakowalnictwa żywności zostanie zintensyfikowany.
Nauce o przetwórstwie żywności powinna zatem towarzyszyć szeroko pojmowana wiedza o tworzywach opakowaniowych i technologiach pakowania. Celowi temu służy opracowanie trojga autorów: Heleny Panfil-Kuncewicz, Andrzeja Kuncewicza i Marka Juśkiewicza Wybrane zagadnienia z opakowalnictwa żywności. W opinii recenzenta, prof. dr. hab. Piotra Palicha, ,jest ono kompleksowym, zwartym i interesującym opracowaniem dydaktycznym, które powinno być polecane studentom kształcącym się na kierunku towaroznawstwo oraz na kierunku nauka o żywności i żywieniu człowieka, a także na kierunkach kształcących w specjalności związanej z obrotem żywności". Autorzy mają nadzieję, że zawarty w prezentowanym opracowaniu materiał okaże się przydatny także praktykom z branży przetwórstwa i obrotu żywnością.

Autor

ISBN

978-83-7299-763-0

Liczba stron

Rok wydania

Wydawca

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „WYBRANE ZAGADNIENIA Z OPAKOWALNICTWA ŻYWNOŚCI”