PRACOWNIK SŁUŻBY BHP

,

79.00

Na stanie

Pracownik Służby BHP. Materiały dydaktyczne do szkolenia okresowego z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy
Spis treści
Od autorów – o autorach 7
1. Podstawowe formy organizacji pracy 9
1.1. Pojęcie formy organizacji pracy 9
1.2. Rodzaje form organizacji pracy 10
1.3. Rodzaje form organizacji produkcji 15
1.4. Efekt organizacyjny 17
1.5. Forma organizacji pracy a typ produkcji przemysłowej 18
1.6. Produkcja potokowa jako forma organizacji pracy zespołowej 21
Literatura 24
2. Organizacja bezpiecznego stanowiska pracy 26
2.1. Człowiek w procesie pracy 26
2.1.1. Złożoność pracy człowieka 26
2.1.2. Aspekty pracy zawodowej 33
2.1.2.1. Aspekt treściowy 33
2.1.2.2. Aspekt materialny 34
2.1.2.3. Aspekt prestiżowy 34
2.1.2.4. Aspekt społeczny 34
2.1.2.5. Aspekt czasowy 34
2.1.2.6. Aspekt przestrzenny 34
2.1.2.7. Aspekt organizacyjny 35
2.1.3. Sytuacje trudne w pracy 35
2.1.4. Źródła błędów człowieka w pracy 41
2.1.5. Klasyfikacja błędów człowieka w pracy 51
2.1.6. Uwarunkowania bezpiecznych zachowań pracowników 56
2.1.7. Edukacyjne przygotowanie człowieka do pracy zawodowej 62
2.1.8. Charakterystyka pracy 66
2.2. Udział ergonomii w kształtowaniu stanowisk pracy 73
2.3. Stanowisko pracy i zasady jego organizacji 95
2.4. Istota bezpieczeństwa 117
2.5. Europejska koncepcja bezpieczeństwa 120
2.6. Charakterystyka oraz podział eksploatacyjny maszyn i urządzeń 124
4Organizacja bezpiecznej pracy
2.7. Wymagania bhp dla maszyn 126
2.8. Diagnostyka warunków pracy podstawą identyfikacji zagrożeń 138
Literatura 142
3. Podstawowe funkcje, zasady i metody zarządzania 147
3.1. Funkcje zarządzania 147
3.2. Zasady zarządzania 156
3.3. Metody zarządzania 159
Literatura 166
4. Wdrażanie i integracja systemów zarządzania 168
4.1. Wiadomości wstępne 168
4.2. System zarządzania jakością 170
4.3. System zarządzania środowiskowego 185
4.4. System zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy 198
4.4.1. Informacje podstawowe 198
4.4.2. Przywództwo i współudział pracowników 201
4.4.3 Planowanie 202
4.4.3.1. Działania odnoszące się do ryzyk i szans 202
4.4.3.2. Cele BHP 203
4.4.4. Wsparcie 203
4.4.5. Działania operacyjne 204
4.4.6. Ocena efektów działania 204
4.4.6.1. Monitorowanie, pomiary, analiza i ocena efektów działania 204
4.4.6.2. Audit wewnętrzny 205
4.4.6.3. Przegląd zarządzania 205
4.4.7. Doskonalenie 205
4.4.7.1. Incydenty, niezgodności i działania korygujące 205
4.4.7.2. Ciągłe doskonalenie 206
4.5. Zarządzanie ryzykiem zawodowym 206
4.5.1. Wprowadzenie 206
4.5.2. Istota ryzyka zawodowego 207
4.5.3. Proces oceny ryzyka zawodowego 207
4.5.4. Informacje potrzebne do oceny ryzyka 210
5
Spis treści
4.5.5. Identyfikacja zagrożeń 212
4.5.5.1. Ryzyko miejscowe 215
4.5.5.2. Ryzyko zadania 215
4.5.5.3. Ryzyko zawodowe 215
4.5.5.4. Ryzyko zewnętrzne 215
4.5.6. Szacowanie ryzyka 217
4.5.7. Wyznaczanie dopuszczalności ryzyka zawodowego 219
4.5.8. Działania wynikające z oceny ryzyka 220
4.5.9. Monitorowanie skuteczności stosowanych środków ochronnych 221
4.5.10. Przegląd i weryfikacja oceny ryzyka zawodowego 222
4.5.11. Metody analizy ryzyka 222
4.5.12. Procedury wybranych metod 229
4.5.12.1. Metoda PHA 229
4.5.12.2. Metoda RISC SCORE 230
4.5.12.3. Metoda PIĘCIU KROKÓW 231
4.5.12.4. Metoda wg PN-N-18002:2011 233
4.5.13. Kryteria wyboru metody oceny ryzyka 237
4.6. Sposoby integracji systemów zarządzania 239
Literatura 244
5. Koszty i korzyści związane z wdrożeniem i utrzymaniem syste-
mów zarządzania 246
5.1. Korzyści wynikające z integracji systemów zarządzania jakością,
środowiskowego oraz bezpieczeństwem i higieną pracy 246
5.2. Ekonomiczny aspekt zarządzania ryzykiem 249
5.3. Koszty bezpieczeństwa i higieny pracy 252
5.3.1. Korzyści zarządzania bezpieczeństwem dla zakładu pracy 254
5.3.2. Wyznaczanie kosztów wypadków 256
5.3.3. Koszt społeczny wypadków 257
Literatura 257
Wykaz rysunków 259
Wykaz tabel 263
6Organizacja bezpiecznej pracy

Autor

ISBN

978-83-7394-811-2

Liczba stron

Rok wydania

Wydawca

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „PRACOWNIK SŁUŻBY BHP”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *