Wstęp do biokorozji, Malinowska-Pańczyk E. (red.), Sommer A., Filipkowski P.,
Niniejszy skrypt został opracowany z myślą o studentach kierunków technicznych na uczelniach kształcących specjalistów dla rożnych gałęzi przemysłu, w których działalność korozyjna mikroorganizmów stanowi zagrożenie dla środowiska i może prowadzić do poważnych strat ekonomicznych, m.in. dla przemysłu chemicznego, naftowego, gazowego, żeglugowego, a także żywnościowego.
Korozja mikrobiologiczna jest zagadnieniem interdyscyplinarnym, dlatego studentom, naukowcom i specjalistom zamierzającym podjąć badania w tej dziedzinie potrzebna jest pewna wiedza na temat życia drobnoustrojów i ich interakcji z otaczającym środowiskiem. W tym celu w skrypcie zawarto krótkie wprowadzenie do głównego obszaru mikrobiologii. Następnie scharakteryzowano mikroorganizmy będące główną przyczyną biokorozji i mechanizmy ich działania. Opisano również sposoby przeciwdziałania degradacji mikrobiologicznej i wykrywania przyczyn biokorozji, w tym metody molekularne. Celem ćwiczeń jest nabycie podstawowych umiejętności niezbędnych do pracy w laboratorium mikrobiologicznym, w tym zwłaszcza z drobnoustrojami beztlenowymi, i biegłości w swobodnym posługiwaniu się sprzętem laboratoryjnym.
Spis treści
Przedmowa 7
Część I 9
1. Podstawowe zagadnienia z mikrobiologii ogólnej 9
1.1. Klasyfikacja mikroorganizmów (systematyka) 9
1.2. Różnice pomiędzy komórkami prokariotycznymi a eukariotycznymi 10
1.3. Podział mikroorganizmów ze względu na wymagania pokarmowe i źródła
energii 16
1.4. Podział drobnoustrojów ze względu na sposób oddychania 17
1.5. Podział drobnoustrojów ze względu na optymalną temperaturę wzrostu 20
1.6. Podział drobnoustrojów ze względu na optymalne pH 21
1.7. Podział drobnoustrojów ze względu na zdolność do wzrostu przy różnych
stężeniach soli 22
1.8. Typy wzrostu drobnoustrojów w hodowlach mikrobiologicznych 24
1.9. Metody oznaczania liczby drobnoustrojów 26
1.9.1. Metody bezpośrednie 26
1.9.2. Metody pośrednie 27
2. Wstęp do biokorozji 30
2.1. Mikroorganizmy zaangażowane w MIC 31
2.2. Biofilm 32
2.3. Charakterystyka grup mikroorganizmów występujących w biofilmie 35
2.3.1. Bakterie redukujące siarczany (SRB) 35
2.3.2. Bakterie redukujące żelazo (IRB) 37
2.3.3. Bakterie utleniające żelazo (IOB) 39
2.3.4. Bakterie magnetotaktyczne (MTB) 42
2.3.5. Bakterie utleniające mangan (MOB) 43
2.3.6. Bakterie produkujące śluz 45
2.3.7. Bakterie wytwarzające kwasy (APB) 46
2.3.8. Grzyby 48
Wykaz ważniejszych oznaczeń4
3. Strategie kontroli biokorozji 49
3.1. Kontrola fizyczna 49
3.2. Kontrola chemiczna 50
3.2.1. Biocydy 50
3.2.2. Biosurfaktanty 51
3.2.3. Nanocząstki 52
3.2.4. Ozon 53
3.2.5. Efekt bioelektryczny ze środkami przeciwdrobnoustrojowymi 53
3.3. Kontrola biologiczna 54
3.3.1. Inhibicja korozji przez biofilm regeneracyjny 54
3.3.2. Inhibicja korozji przez mikrobiologiczne białka zapobiegające
zamrażaniu 55
3.3.3. Inhibicja korozji przez usuwanie cząstek sygnalizacyjnych 55
3.3.4. Strategia biokonkurencyjnego wykluczania 56
3.3.5. Hamowanie korozji przez bakterie drapieżne 58
3.3.6. Hamowanie korozji przez fagi 61
4. Metody bezpośrednie wykrywania przyczyn biokorozji 63
4.1. Pobieranie próbek 64
4.2. Obróbka wstępna prób 65
4.3. Wykrywanie i identyfikacja mikroorganizmów 66
4.4. Praca w beztlenowcami w laboratorium mikrobiologicznym 68
5. Molekularne metody badania biokorozji 74
5.1. Wstęp 74
5.2. Wymagania dotyczące wykorzystania technik molekularnych 76
5.2.1. Jakość i czystość kwasów nukleinowych 76
5.2.2. DNA a RNA 76
5.2.3. Problemy z informacją zawartą w DNA genomowym 76
5.2.4. Problemy z wykorzystaniem technik opartych na reakcji łańcuchowej
polimerazy (PCR) 77
5.2.5. Możliwości wykorzystania baz danych 78
5.3. Metody molekularne oparte na analizie sekwencji genów kodujących
podjednostki 16S rDNA i 18S rDNA 79
5.3.1. Pirosekwencjonowanie i NGS 80
5.4. Geny funkcjonalne jako narzędzie badań molekularnych 83
5.5. Inne przydatne narzędzia 84
5.5.1. Losowa amplifikacja polimorficznych fragmentów DNA (RAPD) 84
5.5.2. Mikromacierze DNA/RNA 84
5.5.3. Analizy MALDI-TOF 85
Wykaz ważniejszych oznaczeń5
Część II 87
Ćwiczenie 1. Obserwacje wzrostu drobnoustrojów i preparaty mikroskopowe 87
Ćwiczenie 2. Oznaczenie ogólnej liczby drobnoustrojów w cieczach obróbkowych 88
Ćwiczenie 3. Oznaczenie stopnia korozji kuponów ze stali węglowej pod wpływem SRB 89
Ćwiczenie 4. Oznaczenie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL) SRB w wodzie
produkcyjnej 90
Ćwiczenie 5. Oznaczenie NPL bakterii redukujących tiosiarczany w wodzie
produkcyjnej 91
Ćwiczenie 6. Wykrywanie określonych mikroorganizmów przy wykorzystaniu
techniki PCR 93
Część III 96
Pożywki stosowane do oznaczania bakterii powodujących biokorozję metali 96
Bibliografia
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.