Spis treści
Wprowadzenie 7
Rozwiązywanie zadań z inżynierii żywności – praktyczne wskazówki 8
1. Przepływ cieczy niutonowskich 11
1.1. Przepływ w rurach i rurociągach (Iwona Sitkiewicz) 11
1.2. Wypływ cieczy ze zbiorników (Iwona Sitkiewicz). 40
1.3. Spływanie warstwy cieczy (Iwona Sitkiewicz) 50
1.4. Przepływ płynów przez warstwy sypkie lub porowate, opadanie cząstek
ciał stałych w płynie, fluidyzacja (Iwona Sitkiewicz, Anna Kamińska-
-Dwórznicka). 58
1.4.1. Wiadomości ogólne 58
1.4.2. Straty ciśnienia przy przepływie płynu przez warstwę sypką
lub porowatą 59
1.4.3. Opadanie swobodne cząstek ciał stałych w płynach 61
1.4.4. Fluidyzacja 65
2. Przepływ cieczy nieniutonowskich (Iwona Sitkiewicz) 80
3. Filtracja (Ewa Jakubczyk) 91
4. Mieszanie cieczy (Agata Marzec) 118
5. Wymiana ciepła w warunkach ustalonych – zagadnienia podstawowe
(Dorota Nowak, Ewa Jakubczyk) 137
6. Wymiana ciepła – wnikanie i nieustalone przewodzenie (Dorota Nowak) 188
6.1. Obliczanie współczynników wnikania ciepła przez konwekcję
i promieniowanie 188
6.2. Ogrzewanie i chłodzenie ciał stałych w warunkach nieustalonego przewodzenia 211
7. Odparowanie (Monika Janowicz, Dorota Witrowa-Rajchert) 223
8. Zamrażanie żywności (Zbigniew Pałacha, Emilia Janiszewska) 252
9. Ustalony transport masy ( Piotr Paweł Lewicki ) 282
9.1. Molekularny transport masy 282
9.2. Konwekcyjny transport masy 285
9.3. Przenoszenie masy między fazami 288
9.4. Wpływ temperatury na współczynnik dyfuzji 289
10. Nieustalony transport masy ( Piotr Paweł Lewicki ) 312
11. Suszenie (Ewa Gondek, Dorota Witrowa-Rajchert) 343
12. Procesy destylacyjne (Monika Janowicz, Roman Kowalczyk) 383
13. Krystalizacja (Ewa Domian, Emilia Janiszewska) 405
14. Ekstrakcja ciecz-ciało stałe (Ewa Domian) 419
Aneks – tabele i wykresy 461
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.