OCZYSZCZANIE ŚCIEKÓW PRZEMYSŁOWYCH PORADNIK

98.70

Na stanie

Autor: H. Rüffer, K.H. Rosenwinkel
Wielki rozwój ogólnego stanu wiedzy i postęp technologiczny, jakie nastąpiły w ostatnich kilkunastu latach, nie mogły pozostać bez wpływu na technologie przemysłowe. Nastąpiła tam ogromna zmiana jakościowa. W wielu przypadkach uwzględniono przy tym znaczenie ochrony środowiska, wciąż jednak ścieki przemysłowe stanowią wielkie zagrożenie, zwłaszcza dla jakości wód powierzchniowych i podziemnych.

Niemieccy autorzy tej książki uznali, że nastąpił moment odpowiedni dla zebrania i możliwie pełnego opisania stanu wiedzy i technik procesowych, których zadaniem jest zapobieganie wzrostowi ilości szkodliwych bądź uciążliwych dla środowiska ścieków ze wszystkich gałęzi przemysłu, a także technologie ich oczyszczania.

Książka ta stanowi więc cenny materiał pomocniczy do rozwiązywania konkretnych zadań, zarówno dla projektantów, jak i inżynierów zatrudnionych w eksploatacji, jest też wyczerpującym i kompetentnym zbiorem informacji dla inwestorów, ośrodków opiniodawczych i decyzyjnych, określającym możliwości współczesnych technik procesowych oczyszczania ścieków przemysłowych.

SPIS TREŚCI

  1. PROJEKTOWANIE OCZYSZCZALNI ŚCIEKÓW Z ZAKŁADÓW PRZEMYSŁOWYCH
    • Dane o zakładzie i jego produkcji
    • Dane o poborze wody
    • Dane dot. ilości odprowadzanych ścieków i zanieczyszczeń
    • Wymagania co do jakości odprowadzanych ścieków oczyszczonych
  2. PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • Przemysł cukrowniczy
      • Wody i ścieki z cukrowni
      • Woda do ekstrakcji
      • Kondensaty
      • Ścieki ze skraplaczy barometrycznych
      • Ścieki resztkowe
      • Bilanse wodne
      • Oczyszczanie ścieków
    • Przemysł skrobiowy
      • Ilość i skład chemiczny ścieków
      • Wewnątrzzakładowe środki prowadzące do redukcji ilości odprowadzanych ścieków i ładunków zanieczyszczeń
      • Oczyszczanie ścieków
    • Przetwórstwo owocowo-warzywne
      • Odpływ i składniki ścieków
      • Wewnątrzzakładowe środki zaradcze
      • Oczyszczanie ścieków
    • Przemysł ziemniaczany
      • Ilość ścieków
      • Wewnątrzzakładowe środki zaradcze
      • Podczyszczanie i oczyszczanie ścieków
    • Produkcja i przetwórstwo tłuszczów i olejów konsumpcyjnych
      • Metody pozyskiwania, rafinacji i przetwórstwa tłuszczów i olejów spożywczych
      • Ilość i składniki ścieków, ładunki zanieczyszczeń
      • Wewnątrzzakładowe środki zaradcze
      • Podczyszczanie i oczyszczanie ścieków
    • Rzeźnie i zakłady przetwórstwa mięsnego
      • Ilość ścieków
      • Wewnątrzzakładowe środki zaradcze
      • Podczyszczanie i oczyszczanie ścieków
    • Przemysł mleczarski
      • Pochodzenie i skład ścieków z mleczarni
      • Technologie podczyszczania ścieków
      • Podczyszczanie wzorcowe
      • Wzorcowe oczyszczanie zakładowe odprowadzające ścieki do kanalizacji
    • Przetwórstwo rybne
      • Technologie produkcji, ilości ścieków i ich składniki
      • Ładunki zanieczyszczeń
      • Wewnątrzzakładowe środki zaradcze
      • Podczyszczanie i oczyszczanie ścieków
  3. PRODUKCJA NAPOJÓW I PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY
    • Ścieki z przemysłu wód mineralnych, napojów orzeźwiających i soków owocowych
    • Technika produkcji
      • Skład ścieków i charakterystyka ładunków
      • Wewnątrzzakładowe środki zaradcze
      • Technologie podczyszczania i czyszczenia ścieków
    • Przemysł piwowarski
      • Technika produkcji, ilość ścieków, ładunki zanieczyszczeń
      • Wewnątrzzakładowe środki zaradcze
      • Technologie podczyszczania i czyszczenia ścieków
    • Winiarstwo
      • Ilość ścieków i ładunki zanieczyszczeń
      • Wewnątrzzakładowe środki zaradcze
      • Oczyszczania ścieków
    • Gorzelnie i produkcja spirytualiów
      • Produkcja alkoholu i jego właściwości chemiczne
      • Ilość i składniki ścieków
      • Wewnątrzzakładowe środki zaradcze
      • Oczyszczania ścieków
    • Drożdżownie i gorzelnie przetwarzające melasę
      • Technologie produkcji
      • Ilość ścieków
      • Oczyszczanie ścieków
  4. ZAKŁADY PRODUKCJI I PRZETWÓRSTWA ZWIERZĘCEGO
    • Ścieki z zakładów intensywnej hodowli ryb
      • Ocena technologii ścieków
      • Oczyszczanie ścieków
    • Produkcja skór
      • Ilość i skład ścieków
      • Podczyszczanie i oczyszczanie ścieków
    • Zakłady przetwórstwa jelit
      • Ilość ścieków
      • Wewnątrzzakładowe środki zaradcze
      • Podczyszczanie i oczyszczanie ścieków
    • Zakłady przetwórstwa włosia, szczeciny i piór
      • Ilość ścieków
      • Wewnątrzzakładowe środki zaradcze
      • Podczyszczanie i oczyszczanie ścieków
    • Zakłady utylizacji padliny
      • Ilość ścieków
      • Wewnątrzzakładowe środki zaradcze
      • Podczyszczanie i oczyszczanie ścieków
    • Fabryki mączki rybnej
        • Ilość ścieków i ich składniki
        • Ładunki zanieczyszczeń
Autor

ISBN

978-83-906015-2-4

Liczba stron

Wydawca

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „OCZYSZCZANIE ŚCIEKÓW PRZEMYSŁOWYCH PORADNIK”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *